„Életreszóló” könyvekről mesél Hajnóczy Soma
2022-01-07
Elolvastam a Halásznegyedet
2022-08-16

Miért vagyunk ilyen hiszékenyek?

Miért van ennyi összeesküvéselmélet, miért ilyen hiszékenyek az emberek, miként működik a politikai manipuláció, hogyan lehetne (mert lehetne) személyeskedés nélkül vitatkozni, miért nélkülözhetetlen, bár kétségtelenül macerás a kritikai gondolkodás, és egyáltalán miért lettek már ennyien tudásrezisztensek? Remek könyv ez és szerettem beszélgetni róla Dobosi Bea fordítóval. Itt a Soundcloud-on és itt a Spotify-on hallgatható meg a podcast.

Igazán meglepő, hogy a svéd iskolarendszer hibáit is komolyan vizsgálja a szerző, úgyhogy összevethetjük az ottani eredményeket és hiányosságokat a hazai oktatással. De persze igen sok szó esik ebben a könyvben a médiáról, és a politikáról, különösen Donald Trump nyilatkozatairól, illetve azok igazságtartalmáról.

Åsa Wikforss egyébként – ahogyan a Typotex Kiadó oldalán is olvasható – svéd filozófus, kutatási területe a nyelvfilozófia és az elmefilozófia. Ő 2008 óta a Stockholmi Egyetem professzora teoretikus filozófia szakon, 2019-től pedig a svéd Királyi Tudományos Akadémia tagja.