Már nyílnak a…
2018-03-09
A boszorkány
2018-03-19

Insomnia Akadémia – A főhős te vagy!

 

Nem gond, ha elálmosodsz tőle. Sőt az a cél. Persze amíg ez bekövetkezik, nagyon is leköt és birizgálja az agyadat. Létezik olyan könyv, amelynél nem kell újra kényszeríteni magunkat, hogy kinyissuk a szemünket és olvassunk tovább. Majd holnap! Holnap olvashatod, nézheted, és folytathatod a kutatást, mi lehet az a nyugtalanító titok az Insomnia Akadémián?

Huszti Gergely life coach, és kreatív írás oktató,  ASMR könyv írója, színésze, ötletgazdája, az Insomnia Akadémia alapítója. A podcastból kiderül, hogyan segítenek az álmatlansággal küzdőknek az agyban masszázsszerűen kellemes érzést kiváltó hangokkal operáló videók, és hogyan fejlesztette ezt a módszert tovább fantazy történetében az egykori könyves szakember? Hallgasd meg, aztán olvass még!

A kaland

Hogyan leszek a „video-könyv” a nézőjeként én a főszereplő, és tulajdonképpen mibe keveredek?

– Nem tudhatom, hogy hány éves vagy, milyen nemű vagy, viszont a karakterek hozzád beszélnek, tehát óvatosnak kell lennem, hogy ne egy bizonyos elképzelt néző vagy cselekvő legyen a hősöm. A kiindulópont az, hogy egy barátod eltűnik. Az addig zavaros életét abba akarja hagyni, beiratkozik az Insomnia Akadémiára, ami egy furcsa titkos hely, kevesen is tudnak róla. Onnan jelentkezik néha, míg egyik napon vészjósló üzenetet küld neked. Azt mondja, ne keresd többé… Én kalandvágyónak gondolom a nézőmet, a főhősömet, téged, úgyhogy természetesen elindulsz megkeresni a barátodat. Aztán téged is beszippant – szó szerint – ez a párhuzamos univerzum, ahol más szabályok, más törtvények vannak. Természetesen az akadémia hallgatója leszel, ahol elég furcsa lényekkel találkozol. Annyit érzel, hogy itt nem teljesen úgy mennek a dolgok, ahogyan kéne. Egy csomagban megkapod az igazgató titkos noteszét,  ami bár egy idegen nyelven van írva, mégis tudod olvasni. De miért van az, hogy érted a nyelvüket, miért van az, hogy itt ismernek, és vannak, akik régi barátként köszöntenek, vagy akár rád bízzák az életüket? Ez már maga megadja az alaphangulatot, ez egy félálomvilág, ahol már voltál, de mégse…

Az idő

– Amennyi idő eltelik ezekben a videókban zörejekkel, furcsa halk hangokkal, az egy normál filmben elképzelhetetlen lenne, itt viszont az ember egy idő után ráhangolódik a lassúságra.

– Abszolút így van, és én ennek a szerelmese lettem. Ebben a közegben, amiben élünk mindent egyre tömörebbre akarunk húzni és semmire nincs időnk. Én azt vettem észre azokon, akiknek tesztvetítést tartottam, hogy kell egy jó 20 perc, és egyszerűen rááll az agyuk erre a fajta lassúságra,  csendre, erre, hogy csak egy ember beszél hozzád …

… pontosabban suttog…

– Suttog, igen, de hogyha ez megtörténik, akkor tényleg varázslatos, picit modern kori sámánizmus ez – elkezdesz figyelmi olyasmire, ami leköt. Húsz évig aktívan zenéltem, tehát a hangokkal meg a ritmusokkal sokat találkoztam, és volt egy kedvenc mondásom: egy nagyon jó ütőhangszerestől kérdezték, melyek a kedvenc hangjai, s ő azt mondta, hogy azok, amelyeket nem ütök le. A videó is ilyen műfaj, van egy gondolatnyi csend, várod, hogy vajon mi lesz a következő mondat… Nagyon manipulatív és ezáltal nagyon hatásos is a csendből megszólalni….

Hang

– Az gyanúm, hogy számodra most már minden hangforrás, hogy jobban észreveszed az apró zörejeket, amikre egyébként senki sem figyel.

– Így van. Utószinkronizálnom kellett egy új részt, de nem ember szerepel benne, úgyhogy ki kellett találnom, hogyan szólal meg. És isten őrizz, hogy bemenjek egy internetes hangbankba és ahonnan töltögessek le bármit, úgyhogy ez mondén dolog, de  mosogatás közben találtam egy jó hangot. Arra gondoltam, amit a buddhisták szoktak mondani, hogy teljesen mindegy, a tevékenység micsoda, de hogyha ott száz százalékig jelen vagyunk, akkor az már meditáció. Ezt éreztem, miközben magamban nevetgéltem, hogy na, ez lesz a hangja annak a figurának.  Szóval ez egy jó játék, élményszerűvé tesz sok olyan dolgot, ami fölött mások elsiklanak. És egyébként én is elsiklanék.