Az elnök eltűnt
2018-06-29
Vétkesek
2018-07-20

Budapest Boulevard

Budapest retteg a terrorcselekmény óta, a város lassan megőrül, egymást érik a téves bombariadók. Vajon hogyan kerül egy volt rendőrtiszt a bűn oldalára? Mit akar Magyarországon a szlovák alvilág egyik szervezett csapata?
Miért ölnek meg egy iraki egyetemistát? És a legfontosabb: lesz-e újabb merénylet? Hatalomvágy, érdekek, ambíciók, politika… Réti László politikai thrillere elgondolkodtató és lebilincselő olvasmány, igazi bestseller.

A podcastban Réti Lászlóval beszélgetünk arról, hol vannak a kapcsolódási pontok a valóság és az 5-6 évvel előre helyezett regénybeli Budapest között? 

Egy rövid részlet a regényből a podcasthoz:

„– Én még abban nőttem, fel, hogy ha jött egy ukáz, akkor annyit mondhattam, hogy „parancs, értettem!” És nem volt visszapofázás.

– Ritka erény ez manapság.

– Nem tudom, ez erény-e egyáltalán, de én így működök. Tudod, én imádok lojális lenni.

A zömök, ötvenes évei második felében járó férfi kicsit meglegyezte maga felé a meleg vizet. A forróság hullámai kellemesen simogatták a hasát.

– Csakugyan?

– Én szeretem, ha pontosan megmondja a gazdám, mit akar. Nem célozgat, nem várja el, hogy kitaláljam a gondolatait, amit talán még ő maga sem lát pontosan. Nem. Mondja meg! Öreg, itt vagyunk, oda akarok eljutni, ez a cél. Én ezt értem. És végrehajtom. Nem ugatok, nem marok vissza, hanem ha van egy feladat, akkor megoldom.

– Ezért vagy ott, ahol.

– Tudom.

– De most zavar támadt az erőben, ifjú Anakin.

A kisportolt egykori kommandós óvatosan megropogtatta a nyakát.

– Volt már ilyen. Megoldjuk.

– Ez most kicsit több annál.

– Hallgatlak.

– Fentről többet várnak el tőlem… tőlünk…

– Igen?

– Egészen pontosan… tőletek.

– Mi az elvárás?

– Igazolni kéne végre, hogy miért vagytok. A Nagy 1-es türelmetlen.

A volt kommandós szemöldöke felszaladt.

– Ő maga elégedetlen?

– Nem akarja, hogy ti legyetek az egyik negatív téma a kampányban. Az, hogy impotensek vagytok.

– Ezt már megbeszéltük egyszer.

Az idősebb férfi arca megfeszült.

– Nem beszéltük meg! Amikor engem tavasszal lebaszott emiatt, jeleztem, hogy kurva gyorsan csináljatok valamit! Most lassan vége a júniusnak! És még mindig semmi!

 – Amire létre lettünk hozva, az az elhárítás és a beavatkozás. Mivel roppant hatékony az elhárítás, nem kellett eddig a beavatkozás…

– Szarok én az elhárításra! Az nem látszik! 

Az államtitkár dühösen kimászott a medencéből és a kőpad felé sietett.  Meztelen talpa komikusan csattogott a kövön, és vizes nyomokat hagyott maga után.”