Telihold Velencében
2021-03-20
Mit olvassunk nyáron?
2021-06-25

A ragyogás és az enyészet városa

„A tavaszt már kisöpörni sem lehet Velencéből, minden ragyog, csillog, tündöklik, akár a Rezzonico-palota felejthetetlen tükröcskéi. Üldögélek az egyetem főbejárata előtti kertecskében, és a regényemen dolgozom. Most már lassabban, nyugodtabban telik az idő, mint mikor ideérkeztünk. Néha kipillantok a csatorna vizére, és erőt adnak a hullámok. A víz mellett mindenki élénkebb, a pórusain át, szinte a hajszálain keresztül képes feltöltődni a tengerből áradó életerővel.”

Bánki Éva Telihold Velencében című esszékötetében, útirajzában a jelenkori Velence díszletei mögött megpillanthatjuk a középkori Velencét, a könyörtelen kalmárköztársaságot és az alkonyi fényben tündöklő, XVIII-XIX. századi várost… – olvashatjuk a fülszövegben. Az interjúból pedig kiderül, miért olyan összetett és izgalmas ez a könyv, miként szól történelemről, művészetről, életről, halálról…

A könyvről itt a Könyvben utazom oldalon illetve a Női Váltó weboldalon olvasható cikk, ott és itt is  hallható podcast, valamint a GoGoGo.hu weboldalon láthatók Cobino István idegenvezető további gyönyörű fotói.