Fado, Lisszabon, Portugália – Lantos Verával
2024-01-11
Volt egyszer egy NDK
2024-01-11

Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója

Milyen emlékeket őriznek a németországi városok Beethovenről?
Mi mindent nézhetnénk meg Bonnban, Berlinben és másutt, ha a zeneszerző életéről szeretnénk többet megtudni?
2020-ban ünnepelték Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját.
Ennek apropóján készült a beszélgetésünk Czeiszing Miklóssal a Német Turisztikai Hivatal Budapesti Képviseletének vezetőjével.

Hallgasd meg itt!

És ha már olyan sok szó esett a Németország bizonyos részeit, városait, történelmét, szülötteit megmutató Mörk Leonóra regényekről, íme a legutóbbi könyvről egy podcast, amely Beethovenhez kapcsolódik. A regény részben napjainkban játszódik, részben a múltban kalandozik, és számos zenetörténeti érdekességet is tartalmaz. Egy kis adalék a történethez: „Frieda, a jómódú berlini hugenotta család lánya vidéken nyaralva ismeri meg a porosz királyi herceget, aki egyszerre hadvezér, zeneszerző és zongoraművész. Frieda rádöbben, hogy a javíthatatlan szoknyavadász hírében álló herceg, aki olyan elérhetetlennek látszott számára, mintha a holdon élne, viszonozza az érdeklődését. Hiába tudja, hogy nem lehet helye a férfi életében, igent mond erre a logikátlan, jövőtlen, de annál szenvedélyesebb szerelemre. Kettejük nevét mindössze egy Beethoven-darab köti össze, és a titok, amelyet a herceg magával visz, amikor a porosz seregek élén harcba indul Napóleon ellen.”

A podcastet, amelyben a regény születéséről, valós elemiről, helyszíneiről is beszélgetünk Mörk Leonórával, ide kattintva lehet meghallgatni.