Irodalom a kávézóban…
2019-10-05
Tindertojás
2019-10-10

A stratégia művészete

„A csatában erőt érvényesíteni csak két módszerrel lehet: cselvetéssel és közvetlen harccal; de a cselvetés és a közvetlen harc váltakoztatása annyiféle lehet, hogy nem győzzük kimeríteni. A cselvetés és a közvetlen harc egymásból kell, hogy fakadjon, véget nem érő nagy körforgásban…” – Szun-ce

Hogy mit tanulhatunk egy 2500 évvel ezelőtt élt kínai hadvezér-írótól? Az üzleti stratégia a katonai stratégia alapjain fejlődött ki az évszázadok során. Napjaink kaotikus üzleti környezete nagymértékben hasonlít Szun-ce A háború művészete című művében leírt hadviselési viszonyokhoz. Dr. Porkoláb Imre könyve a legújabb vezetéselméleti kutatások eredményeire és gyakorlati tapasztalatokra építve mutatja be, milyen szemlélet teszi képessé a legnagyobb hadvezéreket és vállalati vezetőket arra, hogy felülkerekedjenek a káoszon és kiszámíthatatlan helyzetekben is győzedelmeskedjenek. A podcastban a könyv néhány izgalmas, és cégvezetők számára igen fontos témáját emeljük ki a szerzővel:  

 

Dr. Porkoláb Imre 2018-ig a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának (SACT) képviselőjeként a Pentagonban szolgált, ahol az amerikai egyesített vezérkarral, a Védelmi Minisztériummal, illetve a kiemelt kutatóintézetekkel tartotta a kapcsolatot. Jelenleg a magyarországi nemzeti fegyverzeti igazgató kutatás-fejlesztésért és innovációért felelős helyettese.

A különleges műveleti képességfejlesztés révén a gerillaharc és a terrorellenes hadviselés szakértője, a hozzájuk kapcsolódó vezetéselméletet, a VUCA környezetben sikeres változásmenedzsmentet, illetve a szervezeti átalakítás innovatív módszereit és annak az üzleti életben való alkalmazhatóságát kutatja. Rendszeresen publikál a témában.

 

Vacogva fekszel a hideg víztől átázva egy pocsolyában. Minden porcikád fájdalomtól lüktet és a fáradtságnak olyan szintjét tapasztaltad meg, amelyet korábban még sosem. Körülötted a többiek nyögései, hörgései hallatszanak. Sötét van, hajnali fél kettő lehet, és már harminc perce vagy fekvőtámaszokat nyomsz, vagy csak tartod magad és imádkozol, hogy legyen már vége. Ismered a képességeidet – vagy mégsem?” 

Dr. Porkoláb Imre ezredes első könyve 2016-ban jelent meg. A szerző a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán felderítőtiszt szakon diplomázott, majd elvégezte a 270 éves múlttal rendelkező Sandhursti Királyi Katonai Akadémiát (Royal Military Academy Sandhurst), és elnyerte a legjobb hallgatónak kijáró, a Királynő által adományozott tiszti pálcát (Cane of Honor). Hazatérve felderítő tisztként szolgált. Akkori élményei, valamint későbbi katonai és üzleti tapasztalatai jelennek meg ebben a könyvben. A podcastban izgalmas helyzetekről beszélgetünk: