Ha otthon kell maradnod, utazz könyvben!
2020-03-18
Mit lenne jó most olvasni?
2021-03-20

Utazzunk könyvben…

The East Fjords of Iceland are constantly covered in fog. In the rare moment that it lifts, the dramatic terrain of the Eastfjords is revealed.

amíg máshogyan nem tudunk vagy nem lehet…

addig hosszú estékre például szeretettel ajánlom a Rókalyuk című izlandi krimit.

Arnaldur Indriðason elviszi az olvasót, szerintem még a hőérzete is megváltozik annak, aki a főhőssel együtt elkezd kutatni egy évtizedek óta eltemett titok után. Mi történt Erlendur felügyelő kis öccsével azon a napon, a hóviharban? És miért emlékeznek még mindig a falubeliek arra a nőre, aki állítólag megcsalta a férjét, és olyan napon indult útnak – talán a testvéréhez -, amikor az izlandiak mind bezárkóznak a házukba? Nagy kedvencem ez a lassú tempójú, nyomasztó, de érzelmekkel teli regény.

 

Ha viszont valaki inkább egy francia kisvárosba vágyik, akkor Jacky Durand Apám receptjei című könyvét ajánlom. Fűszerek, illatok, hús sercegése a serpenyőben, hagyományos francia fogások, sütemények – ebben a regényben minden fejezetben készül valami ínycsiklandó. Az apa egyedül marad a fiával, lényegében csak kis vendéglőjének él, keveset beszél, de ahogyan főz, amilyen szeretettel nyúl az ételekhez, akaratlanul is „megfertőzi” a kamasz Julient. A könyv végén recepteket is találunk, ha elkészítjük ezeket, és úgy haladunk a regényben, tökéletes lesz az utazás illúziója is.