Amit nem dobtam ki
2022-08-18
Kojot négy lelke
2023-07-17

Napsugárlány

Nem láttam a Vészhelyzetet, és a Férjem védelmében című sorozatot sem. Egyszerűen valahogy nem volt időm, amikor ezek mentek, viszont a könyvet, amit a színésznő írt, aki mindkét sorozatban szerepelt, azt nem is tudtam letenni. Leginkább azért, mert a szép mosolyú archoz – a Napsugárlányéhoz – olyan történet tartozik, amilyennel regényekben találkozni.

Julianna Marguliesnek különösen szabad felfogású anya adatott, színes ruhás, végtelenül érzékeny, bohém nő, aki erős, emlékezetes karakter lenne egy regényben – de otthonra nem kéne. Három lánya született, ám mintha az élete alakításában ez a legutolsó szempont lett volna, hogy rájuk is hatással lesz az, ha neki nincs munkája, vagy hogy épp kibe szerelmes, ki az, akibe hirtelen már nem – pedig a gyerekek rajonganak érte -, és ki az, aki miatt nyakába veszi a világot és költözik Amerika különböző pontjaira, vagy Angliába, Párizsba, esetleg kis lakóautóba zsúfolódva legfrissebb hódításával és két kislányával (mert a legidősebbnek sikerült lelépnie) hagynak hátra mindent.

Szóval van itt egy folyton anyja kedvét kereső kicsi lány, aki nem érti, hogy tehetős és ismert reklámszakember apja, miért nem veszi magához őt meg a testvérét a válás után. Csak vágyakozik apja és a biztonságos élet után. Szívszorítóan részeletesen ír erről az időszakról – már nagy szeretettel, hiszen felnőttként megbocsátott a szüleinek.

Általában érdekel a film világa, mégis az, amit a hollywoodi sztárok életéről, forgatások hangulatáról, vagy akár a fiatal színésznőket hotelszobába csalogató hírességről megtudok a könyvből, szinte elhalványul a színésznő „belső munkája” mellett. Ugyanis lényegében vele együtt haladva értem meg, miért is él olyan férfival, akire „legalább lehet számítani”, vagy olyannal, aki önkényesen irányítja, kihasználja, verbálisan bántalmazza, és még rivalizál is vele…

Korentsy Márta

Hogyan tudott ez a nő végül kiegyensúlyozott, végtelen munkabírású és társadalmi szerepet is vállaló felnőtt lenni, aki viszont családját – imádott férjét és gyerekét – mindennél előbbre helyezi? Hogyan hozott meg olyan döntéseket egyedül, amellyekkel olykor a kollégái értetlenségét és a rajongó tévénézők rosszallását is kivívta? Miért hat ilyen erősen az emberekre az ő története? Igyekeztünk mindezt megfejteni Korentsy Mártával, a Partvonal Kiadó vezetőjével – az eSzínház oldalán – ebben a beszélgetésben. 

A Napsugárlány egyébként az a könyv, amit az ember örömmel kölcsönad a barátnőjének, mert tudja, hogy ő is szereti az őszintén, közvetlen hangvételben elmesélt történeteket, szívesen beszélget más nők életéről, akikhez kapcsolódni tud, és hát pont érdekli, hogyan viselkedik kedves kolléganőjével a forgatás után George Clooney.