A gyerekek jövőjéért
2017-05-12
Váltókönyv mindig lesz…
2017-05-21

Impulzusözön a Kortalan Kortárstól

Persze láttam már színpadon és filmben is Fodor Annamáriát, de egy könyvbemutatón találkoztunk először fél évvel ezelőtt, és amíg vártunk a kezdésre, egy új projektről mesélt, egy előadássorozatról, ahol kortárs szerzők szövegeit dolgozzák fel. Milyen szimpatikus ez, gondoltam, biztosan remek felolvasó estek lesznek. Naná, hogy megnézem!

Aztán leesett az állam.

Nemhogy nem felolvasó estek ezek, hanem a eleven, izgalmas, változatos, mindenféle érzelmeket, gondolatokat ébresztő előadások. A színésznők nem olvassák, hanem megtanulják a novellákat, és a jelenetekben egy egész életet építenek köréjük. Merészek, hihetetlen ötleteik vannak, nagyszerűen énekelnek, és biztos kézzel választanak novellát, regényrészletet, régi újságcikket, vallomást, monológot…

Minden előadás egyszeri és megismételhetetlen és mindegyiknek más a témája: a botrány, az ikon, a nyersanyag, a megszállottság, és most az örökség. Hosszú lenne felsorolni a szerzőket, Tóth Kriszta, Nyáry Luca, Péterfy-Novák Éva, Bereményi Géza, Závada Pál, Cserna-Szabó András, Dragomán György és sokan mások, nagyszerű írók, akikre „hangjuk” alapján ráismerhetünk, de akkor ott az előadásban nem tudjuk, kié a szöveg, csak azt, tudjuk, hogy hatásos.

És hogy hogyan illeszkedik mindehhez Marilyn Monroe, Frida Kahlo vagy Karády Katalin? Tökéletesen, hiszen volt az életükben botrány, és ikonok ők, és nyersanyagok akár, a megszállottságuk nem kérdés.

                                                                                        

Három nagyszerű színésznőnek Fodor Annamáriának, Herczeg Adriennek, és Járó Zsuzsának van energiája, ötlete, kedve, hogy egész hónapon át foglalkozzon egy olyan produkcióval, amiben dramaturgok, jelmeztervezők, rendezők, színészek is egyben, talán még a kellékeket is ők szerzik be.

S ez csak az első felvonás. A másodikban a színésznők magukat adják, vagyis saját emlékeikről, élményeikről, küzdelmeikről beszélnek Szily Nórának. Ő is állandó szereplő, ahogyan egy-egy különleges vendég is, aki olykor sosem mesélt titkait is megosztja itt a neves műsorvezetővel/pszichológussal és a közönséggel.

Az interjúban Szily Nóra erről a nem mindennapi feladatról és a Örökség című vasárnapi előadásról beszél.

A podcastban az évad utolsó előadásáról kérdeztem Fodor Annamáriát, nem árul el mindent, csak épp annyit, hogy ott legyünk vasárnap este a Mozsár Műhelyben.